ja tak pstrągi grilujęHalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
KĄCIK KULINARNY G-Sów
Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy
ja też nigdy filetów tak nie robiłam - trzeba to sprawdzićgaza pisze:ja tak pstrągi grilujęHalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.
https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.
https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
Zrobilem dziś sałatkę:
ser feta
ser mocarella
pomidory suszone i oliwa z nich
oliwki granatowe
ogórek kiszony
pomidorki koktajlowe
Świeża była taka sobie ale po dwóch godzinach (jak się przegryzło) świetna.
Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
ser feta
ser mocarella
pomidory suszone i oliwa z nich
oliwki granatowe
ogórek kiszony
pomidorki koktajlowe
Świeża była taka sobie ale po dwóch godzinach (jak się przegryzło) świetna.
Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
bo muszę sobie poprawic samoocenę. A to tego najlepiej nadaje się własnoręcznie wykonana słodycz.Jędral pisze:Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
ja kiedyś robiłam cosik takiego
Blok czekoladowy
Składniki:
-1/2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-4 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny
-2 szklanki mleka w proszku
-ewentualnie kilka kropli aromatu (np.:waniliowego, migdałowego, rumowego, pomarańczowego)
-herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (co kto lubi )
Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
2.Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
3.Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki.
SMACZNEGO
Blok czekoladowy
Składniki:
-1/2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-4 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny
-2 szklanki mleka w proszku
-ewentualnie kilka kropli aromatu (np.:waniliowego, migdałowego, rumowego, pomarańczowego)
-herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (co kto lubi )
Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
2.Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
3.Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki.
SMACZNEGO
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.
https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.
https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
podobnie jak w przepisie Gosi tylko ja daję 3-4 szkl. mleka w proszku jak się przekłada gotową masę do formy to łyżka ma staćJędral pisze: Jędral powiedział/-a:
Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
Nie daję aromatów daję 2-3 paczek zwykłych pokruszonych herbatników i ewentualnie orzechy + migdały
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
Ten przepis od Eski to musimy robić na każde BN dla córeczki (dziecko stanu wojennego)
Najgorzej z mlekiem w proszku, bo to ma być to "niebieskie", no i te pokruszone bure petity...
Najgorzej z mlekiem w proszku, bo to ma być to "niebieskie", no i te pokruszone bure petity...
chwilo ... trwaj!!!!!
https://picasaweb.google.com/115675607410523457166
http://www.panoramio.com/user/1962173
https://picasaweb.google.com/115675607410523457166
http://www.panoramio.com/user/1962173
Nareszcie znalazłem !!! Słuchając na trasie młodych postanowiłem zapodać mój autorski przepis.
Dedykuję go córze od Grocha.
Bierzemy duży koper włoski, krajamy w kosteczkę i na tłuszczu smażymy do miękkości . W tym czasie obieramy i krajamy w cienkie piórka ze trzy duże cebule. Dodajemy do miękkiego kopru i dalej smażymy.pod przykryciem aby sok nie wyparował. Wcześniej obgotowyjemy trzy dyże czerwone papryki i obdzieramy ze skórki - trudne lecz nie niemożliwe. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Dusimy jeszcze z 10 minut. W osobnym rondlu podsmażamy z kilogram mięsa - dobre jest z ud indyczych, karkówka, ale może być i polędwica. Jak się przyrumieni podlewamy wodą dodajemy przypraw i dusimy pod przykryciem, przewracając, w małej ilości wody. Np. udka indyka robię 2 x 15 min. Jak mięso daje się dzielić bokiem widelca wrzucamy do warzyw i dusimy jeszcze na maleńkim ogniu, często mieszając z pół godziny. Doprawiamy jak za mało słone. Polecam - rewelacja.
Dedykuję go córze od Grocha.
Bierzemy duży koper włoski, krajamy w kosteczkę i na tłuszczu smażymy do miękkości . W tym czasie obieramy i krajamy w cienkie piórka ze trzy duże cebule. Dodajemy do miękkiego kopru i dalej smażymy.pod przykryciem aby sok nie wyparował. Wcześniej obgotowyjemy trzy dyże czerwone papryki i obdzieramy ze skórki - trudne lecz nie niemożliwe. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Dusimy jeszcze z 10 minut. W osobnym rondlu podsmażamy z kilogram mięsa - dobre jest z ud indyczych, karkówka, ale może być i polędwica. Jak się przyrumieni podlewamy wodą dodajemy przypraw i dusimy pod przykryciem, przewracając, w małej ilości wody. Np. udka indyka robię 2 x 15 min. Jak mięso daje się dzielić bokiem widelca wrzucamy do warzyw i dusimy jeszcze na maleńkim ogniu, często mieszając z pół godziny. Doprawiamy jak za mało słone. Polecam - rewelacja.
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Obiecałem Piotrowi przepis na "migdałówkę" z ... pestek jabłkowych..., ale dlaczemu inni mają nie mieć okazji spróbować???
Szklanka pestek z jabłek, gruszek, pigwowca (krzew popularnie zwany pigwą)
pół litra spirytusu
35 deka cukru, 350 ml wody
Cukier rozpuścić w wodzie na gorąco, poczekać aż wystygnie,
w słoju około 1,5 l zalać pestki spirytusem i mieszaniną cukrowo-wodną, (można dolać pół litra czystej (dobrej) wódki) całość trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 4 tygodnie (wyborna jest szafa z kieckami żony), potem odsączyć i ... gotowe,
można powtórzyć proces na tych samych nasionkach (sprawdzone)
Szklanka pestek z jabłek, gruszek, pigwowca (krzew popularnie zwany pigwą)
pół litra spirytusu
35 deka cukru, 350 ml wody
Cukier rozpuścić w wodzie na gorąco, poczekać aż wystygnie,
w słoju około 1,5 l zalać pestki spirytusem i mieszaniną cukrowo-wodną, (można dolać pół litra czystej (dobrej) wódki) całość trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 4 tygodnie (wyborna jest szafa z kieckami żony), potem odsączyć i ... gotowe,
można powtórzyć proces na tych samych nasionkach (sprawdzone)
chwilo ... trwaj!!!!!
https://picasaweb.google.com/115675607410523457166
http://www.panoramio.com/user/1962173
https://picasaweb.google.com/115675607410523457166
http://www.panoramio.com/user/1962173
-
- Turysta
- Posty: 547
- Rejestracja: 24 lipca 2010, 21:38
- Kontakt:
Jak obiecałam, podaję przepis na "kukułkę"- przepis z książki "Nalewki, miody, wina , wódki - sprawdzone tradycyjne przepisy " :
- 350 g cukierków kukułek
- 250 ml wódki
- 125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
Cukierki wsypać do słoja i zalać alkoholem. Potrząsać słojem kilka razy dziennie , aż cukierki się rozpuszczą .Wlać mleko skondensowane, przelać nalewkę do butelki. Po kilku dniach jest gotowa do spożycia.
Ja robiłam z podwójnej porcji. Zalałam białą żubrówką , mleko z kartonika .
Dla wzmocnienia dolałam 1/4 szklanki spirytusu.
- 350 g cukierków kukułek
- 250 ml wódki
- 125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
Cukierki wsypać do słoja i zalać alkoholem. Potrząsać słojem kilka razy dziennie , aż cukierki się rozpuszczą .Wlać mleko skondensowane, przelać nalewkę do butelki. Po kilku dniach jest gotowa do spożycia.
Ja robiłam z podwójnej porcji. Zalałam białą żubrówką , mleko z kartonika .
Dla wzmocnienia dolałam 1/4 szklanki spirytusu.
"Skądkolwiek wieje wiatr,
zawsze ma zapach TATR"
Jan Sztaudynger
zawsze ma zapach TATR"
Jan Sztaudynger