Strona 15 z 17

: 13 grudnia 2015, 22:07
autor: Grochu
Iwon-bis pisze:Jak obiecałam
:3: :3: :3: :9:

: 14 grudnia 2015, 9:06
autor: PiotrekP
Iwon-bis Super była :spoko: .

: 14 grudnia 2015, 10:53
autor: Grzegorz
PiotrekP pisze:Iwon-bis Super była :spoko: .
Oj była super była... dlatego zasługuje by nie być bis, tylko naszą pierwszą zieloną Iwonką :)

: 14 grudnia 2015, 11:23
autor: Iwon
Grzegorz pisze:zieloną Iwonką
Ale nie myśleć , że ta zielenina to po kukułce ;)
Dzięki Panowie Admini , nastawię następną nalewkę ;)

: 14 grudnia 2015, 11:43
autor: HalinkaŚ
Iwon pisze: Grzegorz powiedział/-a:
zieloną Iwonką
:> :brawo:

: 14 grudnia 2015, 16:34
autor: Grochu
Mniamciumniam :D

Ryba po Japońsku

: 16 grudnia 2015, 9:21
autor: exand
Przepis na rybkę z Wigilii

Składniki:
1 kg ryby
Zawsze używałem morszczuka lub dorsza, tym razem troszkę przedobrzyłem i zrobiłem z polędwiczek z dorsza, które jak się później okazało średnio się do tej potrawy nadają :(
Proponuję wybrać taką rybę, którą lubimy "solo" , a na 100% w takiej wersji będzie smakowita :D
1 słoik papryki czerw. marynowana - pokroić w słupki
1 słoik ogórków korniszon - pokroić w słupki
2 cebule czerwone - pokroić w prążki, delikatnie doprawić solą i pieprzem

Dla osób lubiących ostre jedzenie :twisted:
1 papryczka habanero - posiekana drobniutko :) można ekstremalnie - z nasionkami :twisted:
Inną opcją jest dodanie Tabasco do zalewy - łatwiej w ten sposób wyregulować ostrość :D

CIASTO NALEŚNIKOWE:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody
2 jajka
Przyprawy do smaku

Rybę opiec w cieście lub panierce.

ZALEWA:
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju
100 g koncentratu pom.
8 łyżek ketchupu łag.
1 łyżka cukru
Sól, pieprz.

Składniki wymieszać, gotować 3 min, zalewę WYSTUDZIĆ!
Dodać 6 łyżek octu, wymieszać :)

UKŁADAĆ WARSTWAMI: W/R/W/Z/R/W/Z

Podawać dowolnie, można na ciepło, ja osobiście preferuję prosto z lodówki :D

SMACZNEGO :>

Re: Ryba po Japońsku

: 16 grudnia 2015, 11:55
autor: Gosia
exand pisze:Zawsze używałem morszczuka lub dorsza, tym razem troszkę przedobrzyłem i zrobiłem z polędwiczek z dorsza, które jak się później okazało średnio się do tej potrawy nadają :(
Było pyszne! :spoko:

: 16 grudnia 2015, 13:30
autor: HalinkaŚ
Na prośbę podaje przepis na deser :>

Składniki:
wiśnie w syropie lub brzoskwinie z puszki, czy inne owoce
2 galaretki pod kolor owców (rozpuścić w 3/4 l wody na 2 galaretki )
2-3 śmietan- fixy
1 duży serek waniliowy lub 3 małe "Danio"
paczka migdałów w płatach
4 łyżki cukru
1/2 l śmietany kremówki 36%

Owoce wyłożyć do szklanej miski, zalać galaretką. Niech zastygnie.
Ubić śmietanę z śmietan-fiksami i cukrem, dodać serek, wymieszać odstawić do lodówki.
Na patelni uprażyć migdały na złoty kolor.
Jak lekko przestygną osypać deser.

: 16 grudnia 2015, 19:26
autor: Jędral
Iwon pisze: przepis na "kukułkę
Postanowiłem zrobić, zacząłem od remanentu w barku. I teraz mam dylemat: czy zalać Jasiem Wędrowniczkiem (czarnym), czy może absyntem, a może borovicką. Bo czystej nie mam (likierów nie wymieniam raczej).
No jak mi radzicie :?: :8)

: 16 grudnia 2015, 19:29
autor: GosiaB
Jędral pisze:Bo czystej nie mam
to idź do sklepu i kup :D

: 16 grudnia 2015, 20:25
autor: Darek
GosiaB pisze:
Jędral pisze:Bo czystej nie mam
to idź do sklepu i kup :D
Tylko jak tu wejść do sklepu i zapytać ? "ma pani czystą" ? :oops:

: 16 grudnia 2015, 20:57
autor: PiotrekP
Normalnie - " Prosze pół litry czystej" ;)

: 16 grudnia 2015, 21:02
autor: Jędral
PiotrekP pisze:Normalnie
No mieliście doradzić, a Wy co :?: :?: :?:
Obiecałem Wiesi, że nie kupię żadnego alkoholu dopóki nie opróżnię barku. A mam jakieś 7 litrów. I co ja biedny teraz pocznę. :cry: :8)

: 16 grudnia 2015, 21:39
autor: Grochu
Jędral pisze:I co ja biedny teraz pocznę.
Przyjedź z tym do mnie ;)