włodarz pisze:Bryndza.
Cytując za Wikipedią :
"Bryndza – miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie.
Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie (do dojrzenia pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis). Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy. Obecnie w zakładach mleczarskich produkowane są także odmiany bryndzy z mieszanek mleka krowiego i owczego, z dodatkami smakowymi, itp.
Bryndza ma intensywny, relatywnie słony smak.
Bryndza zawiera około 45% suchej masy, 50% wody i 2-3% soli.
Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser")."
Włóczęga: człowiek, który nazywałby się turystą, gdyby miał pieniądze.
(J. Tuwim)